Kosttillskott Q&A

IMG_20141128_163608

Det här blogginlägget handlar om kosttillskott, jag är helt oberoende och har inget sponsringsavtal från något företag, jag ger ändå mitt tyckande gällande saken.

ÄR DET NÖDVÄNDIGT FÖR ATT BLI STARKARE, PRESTERA ELLER BLI STÖRRE?

Nej, det är det inte.

ÄR DET SMIDIGT SÄTT ATT FÅ SIG NÄRING FÖR ATT BYGGA OCH PRESTERA?

Ja, det tycker jag. Vissa näringsämnen är viktiga få i sig efter träning, viktigaste är aminosyror (det som proteiner består av) och vid flera träningspass under dagen så kan det vara bra att få i sig kolhydrater direkt efter träningen. Då kan det vara lönt med kosttillskott i form av fria aminosyror och kolhydrater som vitargo eller maltodextrin eftersom det är smidigare än att släpa med sig en matlåda eller mjölk och mackor.

PRE-WORKOUT (PWO) PRODUKTER DÅ?

Personligen svarar jag väldigt bra på koffein och det finns studier på att den kan höja prestationen i rimliga mängder. En burk koffein på apoteket är bättre och billigare än dyra färdigblandade PWO’s och sen är misstagsdopningsrisken mindre också om man använder koffein från Apoteket. Behöver man det för att bli bättre, större och starkare då? Nej, inte nödvändigtvis, men man kan prova och utvärdera själv.

BEHÖVER MAN KREATIN FÖR ATT BYGGA ELLER PRESTERA?

Min personliga åsikt är att kreatin är bra, det är den snabbaste energikällan vi använder för att prestera i explosiva och snabba moment. Det finns backning i studier att den är bra för styrkan och explosiviteten. Att inta kreatinmonohydrat i ren form är relativt säker tillskott för att undvika misstagsdopning. Behöver man det för att bli bättre, större och starkare då? Nej, mental träning är 1000 gånger effektivare i den bemärkelsen, men man kan prova och utvärdera själv.

FINNS DET ANDRA BRA KOSTTILLSKOTT?

Beta-Alanin kan vara värt att prova om man håller på med konditionssporter, det har visats öka prestationsförmågan.

VAD BEHÖVER REKOMMENDERAR JAG FÖR TILLSKOTT DÅ OCH VARFÖR?

Äter du tillräckligt med bra mat och får i dig proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, mjölk, magra mejeriprodukter och äter mycket grönsaker och komplexa kolhydrater och får i dig nyttiga fettsyror och du vill inte ta kosttillskott gör inte det. Vill du prova så är dessa fem att rekommendera.

Top 5

1. EAA – Essentiella aminosyror. Bra direkt efter träning.
2. Koffein – Fungerar bra för styrkan och konditionen, men alla tål inte lika mycket.
3. Kreatin – Bra för styrketräning om man vill bli starkare och större, en viss viktuppgång kan förväntas enligt en del av befolkningen.
4. Kolhydratspulver – Maltodextrin/Vitargo. Personligen tycker jag att jag presterar bättre med dessa i shaken/vattenflaskan när jag smuttar på dem under träning
5. Beta-Alanin – För en som håller på med endast styrketräning så har det inte så stor effekt, för konditionsidrottare kan det vara värt att prova

Undvik dessa

1. Flashiga burkar med flashiga namn som innehåller 30 olika ämnen som ingen vet vad de gör i kroppen.
2. Undvik renodlade PWO’s (det är väldigt populärt med amfetaminliknande ämnen i dessa produkter som kan ge sömnbesvär och vara allmänt farliga.)
3. Köp svenskaprodukter, undvik amerikanska och utländska företag.
4. Lyssna inte på proffsbyggare som blir sponsrade av kosttillskott. De har inte blivit stora eller presterar bra på grund av dem utan av andra saker.
5. Ha inställningen att kosttillskott är endast tillskott och majoriteten av kosten ska bestå av mat med bra kvalitet.

Leave a comment