Subakromiellt impingement – Inklämningssyndromet

Subakromiellt impingement är ett vanligt problem hos befolkningen, detta drabbar oftast människor som arbetar med armarna över huvudet samt de som styrketränar och håller på med idrotter där armen förs över huvudet ofta, kastidrotter, simning, tyngdlyftning, handboll, volleyboll, basketspelare för att nämna några, även arbetare som snickare och målare är utsatta. Eftersom detta är så vanligt problem bestämde jag för att skriva en magisteruppsats om det. Undersökningen gick ut på att kolla vad det finns för effekter av träning och manuell terapi för att minska smärta, förbättra rörlighet och funktion.

ORSAKER TILL IMPINGEMENT

Subakromiellt impingement är när det blir trångt mellan överarmsbenhuvudet (caput humeri) och skulderbladetstaket (acromion) när man lyfter armen (se bilden). Orsaker varför det blir så kan vara av rototarcuffsenorna skadas som har uppgift att öka utrymmet i leden, genom minskad blodcirkulation vid statiskt arbete, då kan slemsäcken (bursan) coracoacromiala ligamentet och supraspinatussenan komma i kläm. Det finns sällan en enskild förklaring till problemet utan är en sammansättning av olika orsaker.

impingement

BEHANDLING

Enligt min undersökning är det klart tydligaste att styrketräning av rotatorcuffen och scapulastabilisatorer fungerar bäst för minskad smärta, ökad rörlighet och förbättrad funktion. Även manuell terapi och stretching har använts, men tvetydig evidens om det skulle förbättra symptombilden. Sen var det ett intresse för mig att veta hur man bör dosera rehabiliteringen för bästa effekt.

external-rotation

Internal

Gemensamma nämnare för förbättrade effekter

-Progression av belastning över tid
-Belastning 50% av 6RM nämndes i en studie med hög kvalitet, övningarna som användes var utåtrotation, inåtrotation, flexion med böjd armbåge och extension med rak arm i dragapparat. 8 reps och 2 set per övning användes, 2 gånger i veckan under 8 veckor.
-Träning 2 gånger i veckan under 12 veckor användes i en studie
-Träning 1-2 gånger om dagen under 8-12 veckor har även använts, med reps antalet 3 x 10-15 reps med progression över tid. I programmet användes även excentrisk träning för supraspinatus och infraspinatus som övergick till koncentrisk träning över tid succesivt

Slutsats

Det används oftast rotatorcuffövningar vid behandling av impingement syndrom, hittils har det funnits bara en studie som har undersökt vilken belastning man ska använda och det är 50% av 6RM i utåtrotation, inåtrotation, flexion med böjd armbåge och extension med rakarm och det ska man utföra i 2 set x 8 reps. Övrigt verkar behandlingstiden vara 8-12 veckor och det har visats att viss effekt av excentrisk träning för rotatorcuffen kan ha effekt. Att träna två gånger i veckan har visats i flera studier ge bättre effekt än träning 1-2 gånger om dagen, dock är det för få studier egentligen för att man ska kunna dra några mer specifika slutsatser gällande doseringen.

Rent generellt så kan det se ut så här, så 8-15 reps, 2-3 set, 2ggr/vecka – 1-2 ggr/dag i 8-12 veckor verkar vara det som har gett bäst effekt för att lindra symptomen och förbättra funktionerna.

Referens: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:733970/FULLTEXT01.pdf

Leave a comment