Proteinpulver bluffen så kallad protein-spiking del 1

Fake Kosttillskottsbranschen växer och då finns det en del som ser sin chans att tjäna pengar på det för varje pris. Proteinpulver är nog det vanligaste kosttillskottet som oftast lovar guld och gröna skogarna för alla muskeljägare. Är det protein man betalar för eller är det någonting annat?

I USA har flertal kosttillskottsbolag stämts på grund av så kallad protein-spiking, det vill säga att de tillsätter ämnen i proteinpulver som ökar kvävehalten, med andra ord få det se ut som att det finns mer effektivt protein än vad det faktiskt finns. Är det olagligt? Inte nödvändigtvis, men kunden vilseleds.

Några varningstecken för att ditt pulver kan vara “spetsat” och du får inte det du betalar för.

A) Proteinpulvret är märkbart billigare än konkurrenternas
B) Proteinmängden är större per 100g än konkurrenternas
C) Proteinpulvret innehåller taurin, kreatin eller glycin eller någon annan aminosyra som inte har någon direkt muskeluppbyggande effekt. Några enstaka aminosyror gör inte ett skit och BCAA är också bluff som inte visste det (iaf ur muskeluppbyggnads synpunkt).
D) Redovisar inte mängden av de olika aminosyrorna som finns i proteinpulvret

Kan det inte vara så att man har goda kontakter och kan pressa ner priserna?

Jag kan tänka mig att stora företag som köper stora lass kan få ner priserna, då är det ändå några viktiga saker att undersöka som kund, innehåller det extra aminosyror eller annat onödigt och redovisar de mängderna av aminosyror. Bruka du handla billigt protein hos lågprisarna så jämför gärna innehållsförteckningar.

Är inte det bra då att ha med lite kreatin och taurin i proteinpulvret?

Kreatin kan vara effektivt för prestationen, men inte på bekostnad av falsk mängd protein. Tillsatt kreatin t ex gör att ditt pulver innehåller mindre protein. Kreatin kan man köpa enskilt.

Jag som trodde BCAA var det bästa som uppfunnits sedan internet?

BCAA är marknadsförs också falskt eftersom tre av dessa aminosyror leucin, isoleucin och valine kan inte bidra till effektiv muskeluppbyggnad, det behövs alla essentiella aminosyror för det (EAA).

Googlar man på protein-spiking så kommer det upp en del, det mest pålitliga jag hittade är http://www.forbes.com/sites/alexmorrell/2015/03/12/lawsuits-say-protein-powders-lack-protein-ripping-off-athletes/

I slutändan ät endast mat för att vara på säkra sidan, gärna närodlad och ekologisk!

Leave a comment